Liverman Hanover

Verrichtingsstatistiek

jaar
leeftijd
aantal starts
1e
2e
3e
4e
record
2000
2 jr.
9
3
2
2
0
1.14.0
2001
3 jr.
17
4
1
5
0
1.11.2
2002
4 jr.
7
2
1
2
0
1.12.7
2003
5 jr.
13
4
3
1
2
1.12.2
2004
6 jr.
12
6
0
2
1
1.11.5
2005
7 jr.
2
0
1
1
0
1.13.3
totaal
€ 301.166
60
19
8
13
3
1.11.2

Over de carrière van Liverman Hanover

Op 31 mei 1998 krijgt de merrie Lauren Hanover op de toonaangevende Hanover Shoe Farm in Pennsylvania een veulen van Lindy Lane. Het fraaie hengstje wordt geregistreerd onder de naam Liverman Hanover. Het is een eervolle vernoeming van Irving Liverman, een Canadese zakenman en zeer bekende eigenaar binnen de Amerikaanse race-industrie. Zijn paarden wonnen veel grote koersen met als blikvanger Muscles Yankee in de Hambletonian. Niet vreemd, dat Irving Liverman op de veiling zelf een aandeel neemt in Liverman Hanover, die voor $ 55.000 werd afgeslagen. 

Dat Liverman Hanover zich als een bovengemiddeld jaarling manifesteert, is meerderen niet ontgaan. De belangstelling van kopers resulteert in de vorming van een heus syndicaat bestaande uit vier partijen. GDS Racing Stable (Neal Goldman, Gerald Donahue en Chuck Sylvester); de Hanover Shoe Farm; the Lindy Racing Stable en naamgever Irving Liverman worden allemaal eigenaar van Liverman.  De Lindy Lane-zoon komt op stal bij 'hall of fame' trainer Chuck Sylvester die de hengst samen met zijn zoon Troy beleert. Liverman Hanover is leergierig en vroegrijp, een lekker paard om te trainen. Al snel kwam het moment dat de hengst kan debuteren in enkele 'qualifiers.' 

Liverman Hanover's seizoen als tweejarige levert hem drie belangrijke zeges op. Hij wint onder andere de met $ 25.000 Pennsylvania All Stars op Pocono Downs en een serie van de met $ 15.000 geprijsde Valley Victory-trot op Garden State Park. In de sterke jaargang van onder meer SJ's Caviar  wordt hij nog vijfde in de Breeders Crown. Liverman Hanover sluit het seizoen af met 3 zeges, 2 tweede en 2 derde plaatsen uit een totaal van 9 starts. Hij loopt een winrecord van 1.14,0. Sylvester is tevreden. Liverman is de Hambletonian-hoop van de routinier.

In het belangrijke seizoen als driejarige komt Liverman Hanover veelvuldig uit. Hij blijkt deel uit te maken van een uitzonderlijk sterke jaargang. Hij komt met regelmaat paarden tegen als SJ's Caviar, Pegasus Spur, Cobol, Chasing Tail, Fullfilled Dreams, Banker Hall, Diamond Goal, Yankee Mustang en Victory Abroad, om er even een paar te noemen.

Hij handhaaft zich op het hoogste plan. Na enkele zeges toont hij ondanks een kostbare fout 1.11,5 in een serie van de Beacon Course maar na een ietwat teleurstellende derde plaats op de The Meadowlands besluit Chuck Sylvester voor de 'Hambo' te gaan. Helaas, een infectie aan de luchtwegen is de oorzaak dat hij in de serie van Scarlet Knight slechts vijfde wordt en zodoende de finale mist. De troostprijs wordt een derde plaats in de Townsend Ackerman Trot, in handen van John Campbell, die hem ook in het Zweig Memorial naar een derde plek in 1.11,4 leid.

Pas in het najaar van 2001 bereikt de niet altijd even fortuinlijke Liverman Hanover zijn grootste vorm. Hij verslaat met John Campbell in Delaware in de Old Oaken Bucket de favorieten Amer I Can en Victory Abroad. Deze klassieker heeft een indrukwekkende winnaarslijst met namen als Mack Lobell en American Winner. Zijn allerbeste race is zonder twijfel de serie van de Matron Stakes op Dover Downs, waar hij in handen van Eric Ledford soleert in 1.11,2 en slechts 2/5 seconden blijft verwijderd van wereldrecord van Mack Lobell. In de finale van deze met 250.000 dollar gedoteerde race wordt hij in een fotofinish met Victory Abroad en Fulfilled Dreams derde. De hengst sluit het seizoen af met 4 zeges uit 17 starts en een record van 1.11,2.

Liverman Hanover heeft in Nederland de aandacht getrokken van de Rotterdamse zakenman Aad van Schie. Hij zette medio oktober zijn handtekening onder het koopcontract. In Nederland neemt vader en zoon Janus en John van Nierop een aandeel in de hengst, die in training wordt gegeven bij Hugo Langeweg in Schagerbrug.

Het Europees debuut van Liverman Hanover vind plaats op Duindigt. In de P Voorjaars-Stakes wint hij ruim  in 1.16 over 2000 m. Een maand later volgt een krachtmeting tegen Scandinavische leeftijdgenoten. Achter Tag the Devil wordt Liverman derde. Zonder tot een overwinning te komen kan hij zich steeds prima handhaven in een zware competitie.

In eigen land ontwikkelt Liverman Hanover zich tot de ‘Kampioen van Duindigt’. De 'baan van de waarheid' ligt hem bijzonder goed. Hij komt tussen zijn vierde en achtste levensjaar precies 10 keer in actie op Duindigt en wint acht keer. Alleen Ottey Boko en Power Future kunnen hem één keer verslaan over de mijl. Juist over die afstand maakt hij meerdere malen indruk. Onder andere met een zege in het Sprintkampioenschap van Duindigt waarin hij op 5-jarige leeftijd met een winnende 1.12,8 slechts een tiende boven het baanrecord blijft.

In het buitenland valt hij op met zeges in Duitsland en Oostenrijk, maar ook met een klassering op Enghien in de Prix de Washington waarin hij achter winnaar Général du Lupin met een tijd van 1.11,5 zijn snelste tijd in Europa realiseert.

Liverman Hanover neemt op 26 juni 2005 afscheid van Duindigt met een derde plaats in 1.13,3 over de mijl. Daarna wordt de loopbaan definitief beëindigd met een tweede plaats in Gelsenkirchen. Hij is op dat moment verre van in vorm, hetgeen het unieke karakter van de hengst nog eens onderstreept.